Kategoria: Kuulumisia

Vuosi 2018

KOTA ry:n 27. toimintavuosi on pian takana. Päättyvän hankkeen viimeinen ryhmä viettää päättäjäisiään keskiviikkona ja KOTA-kerhoissa lomaillaan pari viikkoa ennen kevätlukukautta.

Kuluneena vuonna toiminta on keskittynyt viimeisten nuorten aikuisten ryhmien ohjaamiseen ja uuden hankkeen valmisteluun ja käynnistämiseen. Hanketoiminnan lisäksi olemme ohjanneet toimintaa Lihastautiliiton, Aivoliiton ja Allergia-, iho- ja astmaliiton leireillä sekä jatkaneet yhteistyötä Linkki-toiminnan kanssa.

Päättyvän hankkeen tuloksista kerromme lisää alkuvuodesta. Toivotaan, että KOTA-kerhot ovat silloin lumisissa tunnelmissa!

KOTA ry kiittää yhteistyöstä ja toivottaa kaikille hyvää vuodenvaihdetta!

KOTA-kerho menee metsään!

YLE:llä vietetään tällä viikolla Mennään metsään-viikkoa. Metsään menemme mekin, koska uuden hankkeemme ryhmät eli KOTA-kerhot ovat alkaneet! Maanantain kerhossa tavattiin ja aloitettiin tutustuminen, pakattiin eväät reppuihin ja lähdettiin lähimetsään. Metsässä odotti puiden väliin viritetty maalitaulu, jota varten mukana oli kuljetettu useampi jousipyssy ja nippu nuolia. KOTA ry:ssä jousiammunta nähdään toimintana, mikä edellyttää rauhoittumista, keskittymistä ja kärsivällisyyttä sekä tarjoaa mahdollisuuden saada ja antaa kannustusta (Arki hallintaan – Nuorten ryhmätoiminnan ohjaaminen, 78).

Seuraavilla tapaamiskerroilla ohjelmassa on mm. majanrakennusta, käsitöitä, pelejä ja leikkejä sekä retkiä. Maanantain kerhossa saimme kuulla eräältä lapselta, että kerho oli hänelle ”ensimmäinen ja paras”! 🙂

 

 

Uuden alkua

Elokuu lähenee loppuaan ja KOTA ry:n työntekijät ovat palanneet lomilta ja leireiltä Turun toimistoon. Kesän kurssit olivat jälleen hienoja ja haluammekin kiittää yhteistyökumppaneitamme! Tällä viikolla paku suuntaa vielä leirikouluun meren rannalle.

Syyskuun puolessa välissä aloittavatkin uuden hankkeemme ensimmäiset ryhmät. Niiden lisäksi syksyllä aloittaa viimeinen päättyvän hankkeemme ryhmä.

Sekä ryhmätoimintaan että muuhun KOTA ry:n arkeen pääsee kurkistamaan syksyn aikana taas Instagram-tilimme kautta.

Hyvää loppukesää ja alkusyksyä!

Hyvää kesää!

KOTA ry toivottaa kaikille hyvää kesää! Kuulumisia taas syksyllä leirien ja lomien jälkeen!

Leikekirjasta

(Seuraava artikkeli on julkaistu Porras-lehdessä 3/2009)

 

Seikkailu voi olla pienikin juttu

 

KOTA – Lasten ja nuorten hyvinvointi ry on lasten ja nuorten hyvinvoinnin asiantuntijajärjestö, jonka toiminta perustuu seikkailukasvatuksellisten menetelmien ja arjenhallinnan käyttöteorian yhdistämiseen sekä niiden asiakaslähtöiseen soveltamiseen erilaisten ryhmien kanssa. Jos Lihastautiliiton kursseilla käyneiltä kysytään, KOTA on se kiva porukka, joka järjestää kesän kursseille erilaisia juttuja ja jonka kanssa pääsee tekemään vaikka mitä.

KOTA ry:n ja Lihastautiliiton yhteistyö on alkanut jo vuonna 1994 silloisen kurssisihteeri Liisa-Maija Veraisen tutustuttua artikkeliin seikkailukasvatuksesta. Ensimmäisen kerran KOTA teki töitä Lihastautiliiton kursseilla vuonna 1995, ja yhteisiin vuosiin mahtuu kurssityön lisäksi vuosina 1995-2000 toteutettu projekti Seikkailukasvatuksen kehittäminen sopeutumisvalmennuksessa. Hankkeen aikana sovellettiin seikkailukasvatusta vammaisten ja pitkäaikaissairaiden lasten, nuorten ja perheiden kuntoutukseen ja sopeutumisvalmennukseen yhteistyössä alan järjestöjen kanssa.

Diagnoosi taka-alalla

Pitkä yhteistyö kurssipuolella on tuonut toimintaan jatkuvuutta ja syvyyttä. Myös erilaiset lihastaudit ovat tulleet KOTAlaisille vuosien varrella tutuiksi. Elina Heikkilä ja Juho Lempinen KOTA ry:stä toteavat kuitenkin, että diagnoosi on sivuseikka – kurssilla tärkeää on kohtaaminen ja se, että asioita tehdään ihmisten eikä diagnoosien kanssa. – Diagnoosi voi antaa tehtäville asioille kehyksen, mutta kaikki toiminta on sovellettavissa. Fyysinen toimintakyky kertoo vain siitä, miten toimintaa sovelletaan niin, että se on kaikille mahdollista, Juho Lempinen toteaa.

Kurssilaisille toiminta voi olla myös mahdollisuus lähestyä omia rajoja, voimavaroja ja tunteita. Kokemus selviytymisestä vahvistaa arkipäivässä jaksamista ja pärjäämistä. KOTAlaisten seikkailuissa luonto ja sen kunnioittaminen ovat vahvasti läsnä, lähiympäristö toimiikin usein puitteina seikkailulle. – Luonto tarjoaa hyvät lähtökohdat porukassa tekemiselle, eikä tekemisen tarvitse olla mitenkään ihmeellistä. Esimerkiksi kokkaaminen metsän keskellä poikkeaa totutusta ja on elämyksellistä ja hauskaa, Juho ja Elina toteavat.

Porukassa tekeminen ei myöskään tarkoita pakko-osallistumista, vaan ryhmässäkin osallistua voi sen verran kuin haluaa. – On erilaisia tasoja olla mukana – joku tykkää rynnätä suinpäin tekemään ja toinen ehkä sivusta seuraamalla elää tilanteessa mukana. Ja kaikkea näiden väliltä, Juho toteaa.

Pieniäkin asioita

Kursseilla on vuosien varrella KOTAlaisten kanssa tehty monenlaisia asioita: metsässä on tehty ruokaa, lettuja paistettu nuotiolla ja kokeiltu erilaisia pelejä ja urheilulajeja. Useina vuosina kurssilla on ollut jokin tietty teema, joka on kurssin aikana kehittynyt loppuhuipennukseensa. Ohjelmassa on usein ollut myös seikkailulajeja kuten melontaa tai kiipeilyä, onpa pyörätuolin kanssa laskeuduttu alas jyrkännettäkin.

– Nimestään huolimatta seikkailukasvatus ei ole extreme-lajien ilotulitusta, vaan seikkailua voi löytää pienistäkin asioista. Seikkailun voi myös ajatella tapahtumana, joka alkaa jostain ja huipentuu loppukokemukseen, erilaiset temput voivat toki olla osana tapahtumaa, Elina Heikkilä toteaa.

Toiminnan hurjuus ja näyttävyys ei aina ole myöskään verrannollinen toteutuksen haastavuuteen: pyörätuolilla rinnettä alas laskeutuminen voi olla helpompi toteuttaa kuin jousella ampuminen heikoin lihasvoimin.

Tämän kesän kurssiohjelmaa ei vielä paljastettu, mutta luonto ja porukalla tekeminen ovat varmasti pääosassa kesäkuun kursseillakin. Millä tavalla, selviää seuraavassa Porras-lehdessä.

 

Teksti: Susanna Hakuni, Porras 3/2009

Kuvat: KOTA ry

 

 

Matka jatkuu

Vuoden ensimmäisen ryhmän tapaamiset päättyivät viime viikolla. Kolmen kuukauden aikana olemme mm.:

  • nousseet lumiselle kalliolle ja laivan komentosillalle
  • tutustuneet parkour-saliin ja Rekry-messuihin
  • heittäytyneet köyden varaan ja draamaharjoitteisiin
  • keskustelleet kodin perusvarustuksesta ja unelmista

Tulevina viikkoina jokaisen kanssa istutaan vielä suunnittelemaan jatkopolku, jolle matka jatkuu ryhmän jälkeen.

Seikkailukasvatuspäivät

TIEDOTE: Valtakunnalliset Seikkailukasvatuspäivät keräsivät ennätysyleisön Suomen Urheiluopistolle

Järjestyksessään jo kahdennettoista Seikkailukasvatuspäivät järjestettiin Vierumäen liikuntaa, luontoa ja historiaa henkivässä ympäristössä 15.–16.3.2018. Ennätysyleisön paikalle kerännyt tapahtuma kokosi yhteen yli 200 kasvatus-, sosiaali-, terveys- ja koulutusalojen ammattilaista, opiskelijaa sekä muita seikkailukasvatuksesta kiinnostuneita. Seikkailukasvatusta käytetään työmenetelmänä mm. kouluissa, nuorisotyössä, sosiaalityössä, kuntoutuksessa ja terapiassa.

 

Monipuolisia tekemällä oppimisen mahdollisuuksia

Tapahtuman pääteemat kietoutuivat yhteiskunnassamme vaikuttavien suurten muutosten ympärille. Niin koulutus, sosiaali- ja terveysala kuin nuorten ja aikuisten vapaa-aikakin ovat murroksessa. Seikkailukasvatuksen toimijoita yhdistää näkemys vuorovaikutuksen, kokemuksen ja elämyksen vaikutuksesta ihmisenä kehittymiseen ja oppimiseen. Luonto ja aidot ympäristöt haastavat, elvyttävät ja tarjoavat virikkeitä irtiottoon arjesta sekä avaavat uusia näkökulmia rooleihin ja toimintamalleihin.

– Seikkailukasvatuksen menetelmät auttavat kasvattajia kohtaamaan lapset ja nuoret muusta kuin akateemisesta näkökulmasta. Yhdessä tekeminen luonnossa ja ulkona oppiminen tuo esille lapsen ja nuoren vahvuuksia. Seikkailukasvatus mahdollistaa monenlaisia oppimiskokemuksia, jotka vahvistavat kokemusta pärjäämisestä ja omista vahvuuksista, toteaa Seikkailukasvatusverkoston ohjausryhmän puheenjohtaja Elina Heikkilä Kota ry:stä.

Vahvaa verkostoyhteistyötä

Valtakunnalliset Seikkailukasvatuspäivät kokosivat yhteen laajan verkoston seikkailukasvatusalan asiantuntijoita ja toimijoita. Päivien aikana osallistujat innostuivat monipuolisista luennoista ja toiminnallisista työpajoista.

– Seikkailukasvatuspäivien monipuolinen ohjelma rakennettiin yhteiskunnassa tapahtuvien muutosten ympärille. Osallistujat saivat oppia eri koulutusasteilla voimaan tulleiden uusien opetussuunnitelmien mahdollisuuksista sekä luonnon ja kokemusten terapeuttisista vaikutuksista nuoren kasvuun. Tapahtumassa tiivistyi jälleen voimakas yhteisöllisyys sekä monialainen yhdessä tekeminen, sanoo tapahtuman järjestelyistä vastannut Paavo Heinonen Suomen Urheiluopistolta.

Vuoden 2019 Seikkailukasvatuspäivät järjestetään Nuorisokeskus Pikku-Syötteellä Pudasjärvellä.

 

Lisätietoja:

Elina Heikkilä

Puheenjohtaja, seikkailukasvatusverkoston ohjausryhmä

p. 040 533 8098

 

Paavo Heinonen

LUODE – luonto ja taide nuorten työelämätaitojen oppimisympäristönä -hanke

p. 050 302 8154

Ryövärinluolassa

Tammikuun lopulla käynnistyneen ryhmän tapaamiset ovat edenneet puoliväliin. Viime viikolla ohjelmassa oli retki merenjäätä pitkin Ryövärinluolaan. Aurinko paistoi kirkkaasti kun puimme päähämme kypärät ja laskeuduimme saarta halkovaan rotkoon. Kallion sisässä kulkeminen oli niin mukavaa, että osa olisi toivonut halkeaman olevan pidempi. Paluumatkalla vedettiin vuorotellen vesikelkkaa ja nähtiin muutama pilkkijä. Retkipäivä päätettiin nokipannukahveihin.

My Life´s Adventure

 

KOTA ry:n toiminta muodostuu kurssi- ja ohjaustoiminnan lisäksi asiantuntijatyöstä. Tänä talvena toimimme konsultoivassa roolissa Tampereen ammattikorkeakoulun hallinnoimassa My Life’s Adventure – hankkeessa. Puolivälissä olevan hankkeen tavoitteena on vahvistaa lastensuojelulasten itsetuntoa ja tarjota heille myönteisiä onnistumisen kokemuksia. Projektin aikana toteutetaan kaksi seikkailukasvatuksellista leiriä suomalaisten ja virolaisten lastensuojeluyksiköiden lapsille. KOTA ry osallistuu hankkeen suunnittelu- ja arviointityöhön. Nordplus Horizontal-ohjelmaan kuuluva hanke toteutetaan suomalaisten, virolaisten ja latvialaisten toimijoiden yhteistyönä. (Kuva hankkeen aloitusseminaarista.)

 

 

Uudet nettisivut!

 

Tervetuloa KOTA ry:n uusille nettisivuille! Tältä palstalta voit lukea jatkossa meidän kuulumisiamme. Seuraavaa juttua odotellessa voit tutustua esimerkiksi järjestömme historiaan tai tämänhetkiseen hankkeeseemme. Kuullaan pian!