Nuorten aikuisten arjen hallinnan ja työelämätaitojen vahvistaminen

Kehittämishanke vuosille 2015-2018

Tämänhetkisen hankkeemme kohderyhmänä ovat 18-25-vuotiaat koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevat nuoret aikuiset. Hankkeen työmuotona on ammattilaisten ohjaama tavoitteellinen ja määräaikainen toiminnallinen ryhmäprosessi. Toiminnan tavoitteena on tukea nuorten osallisuutta ja toimijuutta sekä vahvistaa työelämätaitoja ja arjen hallintaa. Tavoitteena on myös luoda toimivia yhteistyön ja asiakasohjauksen käytäntöjä yhteistyössä kuntien ammattilaisten kanssa. Hanketta toteutetaan yhteistyössä Turun, Kaarinan ja Raision kaupunkien kanssa. Hanketta rahoittaa STEA.

Miksi ryhmään?
  • ”On tärkeää, että ryhmään osallistuminen on vapaaehtoista.”
  • ”Sua ei syyllistetä sun työttömyydestä tai tilanteesta ylipäätään.”
  • ”Halu toimia aktiivisesti osana yhteiskuntaa.”
  • ”Tämä on niin henkilökohtaista, ei olla se nuori nr 573 vaan yksilö.”
  • ”Erityistarpeet on ryhmässä huomioitu. Se asenne, että ollaan valmiita muokkaamaan ympäristöä ihmisen sijaan.”
  • ”Ei vaadita, vaan kannustetaan.”

 

Päiväkirjasta

 

7.3.2018, Retki Ryövärinluolaan

Tammikuun lopulla käynnistyneen ryhmän tapaamiset ovat jo puolivälissä. Pitkän pakkasjakson jälkeen ohjelmassa oli retki merenjäätä pitkin Ryövärinluolaan. Aurinko paistoi kirkkaasti kun puimme päähämme kypärät ja laskeuduimme saarta halkovaan rotkoon. Kallion sisässä kulkeminen oli niin mukavaa, että osa olisi toivonut halkeaman olevan pidempi. Paluumatkalla vedettiin vuorotellen vesikelkkaa ja nähtiin muutama pilkkijä. Retkipäivä päätettiin nokipannukahveihin.

 

                                 

 

16.11.2016, Toimintapäivä Ispoisissa

Järjestimme yhdessä Turun Starttipajan kanssa yhteisen ulkoilupäivän Ispoisissa. Viileä syyssää ei menoa onneksi haitannut, ja päivään mahtuikin monenlaista tekemistä. Lisäksi Starttipajalta saapunut ihana koiravahvistus ilahdutti sekä lämmitti monia, syliin pyrkiessään niin kirjaimellisesti kuin kuvainnollisestikin. Myös ammattivalokuvaaja oli saapunut kuvaamaan toiminnantäytteistä päiväämme RAY:n Raiku lehteen. Päivä alkoi pienellä aivopähkinällä, kun pystytimme maastoon tukikohtamme, tilavan teltan, joka toimikin yleisenä lämmittely-, ruokailu-, sekä jutustelupaikkana. Samalla metsään ilmestyi myös jousiammuntapaikka, jossa halukkaat saivat päästää oman sisäisen Robin Hoodinsa valloilleen. Pieni osa porukasta lähti kiertämään mielenkiintoista kallioreitistöä, joka oli muodostunut jääkauden aikana. Reitti nimensä mukaisesti kulki kallioiden välissä, eikä siellä kulkiessa tullut vältyttyä ryömimiseltä taikka ahtailta paikoilta. Mahdollista ahtaanpaikankammoa helpotti osin se, että yllä olevan taivaan näki halutessaan milloin vain. Reitti päättyi kallion huipulle, josta olikin mukava tähyillä maisemia. Päivän päätteeksi puiden väliin vedettiin myös slackline. Tasapainoa koetteleva haaste näytti viattomammalta kuin mitä se oikeasti oli. Armottomasti jalkojen alla tärisevällä nauhalla oli yllättävän hankala edetä, eikä allekirjoittanut olisikaan pysynyt pystyssä kovin kauan ilman tukea. Osa taas eteni puiden välillä saaden sen näyttämään todellisuutta helpommalta. Tuskinpa kukaan tuli kokeneeksi kovin montaa tylsää hetkeä, sillä jokaiselle löytyi päivän aikana varmasti jotakin mielekästä koettavaa!

Viimeiset viikot ovat olleet työn täytteisiä. Toukokuussa Raision kirjastossa avoinna olevaa kahvilaa ollaan valmisteltu, tarjottavia tuotteita on suunniteltu ja koemaisteltu ja nyt toukokuun ensimmäisenä maanantaina kahvila avasi ovet suurelle yleisölle. Kuvassa Cafe Makian tehotiimi. Kahvila auki toukokuun ajan Raision kirjastossa. Tervetuloa herkuttelemaan!